Situl Inspectoratului Scolar al Judetului Galati

Contractul colectiv de munca - Capitolul 1 E-mail

CAPITOLUL I

DISPOZITII GENERALE

Art.1. Partile contractante recunosc si accepta pe deplin ca sunt  egale si libere în negocierea contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel Judetean- Ramura Învatamânt si se obliga sa respecte în totalitate prevederile acestuia.

Art.2. Termenul angajator desemneaza:

¨ Inspectoratul Scolar Judetean Galati , reprezentat prin inspectorul scolar general;

¨ Unitatile de învatamânt preuniversitar, reprezentate prin directori;

¨ Alte institutii subordonate Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sau inspectoratelor scolare, reprezentate prin directori generali/directori.

Termenul unitate, în conformitate cu prevederile art.1 alin. (3) si art. 13 alin. (2) din Legea nr. 130/1996, republicata, desemneaza:

¨ Unitatile si institutiile de învatamânt;

¨ Alte institutii subordonate Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului sau inspectoratelor scolare, prevazute în anexa nr. 5 la prezentul contract colectiv de munca.

Art.3 (1) Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel Judetean- Ramura Învatamânt are ca scop stabilirea drepturilor si obligatiilor reciproce ale angajatorului si salariatilor membri de sindicat si urmareste promovarea si garantarea unor relatii de munca echitabile, de natura sa asigure protectia sociala a salariatilor.

(2)  În ceea ce priveste conditiile specifice de munca, determinate conform legii, drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin prezentul contract colectiv de munca si prin acte aditionale încheiate la nivelul unitatilor/institutiilor de învatamânt.

Angajatorul are toate drepturile si obligatiile care decurg din legislatia în vigoare.

(3) Partile contractante garanteaza aplicarea clauzelor prezentului contract colectiv de munca unic la nivel judetean- ramura învatamânt pentru membrii sindicatelor semnatare ale acestuia.

Art.4 (1)  Partile se obliga ca, în perioada de aplicare a contractului colectiv de munca, sa nu initieze si sa nu sustina promovarea unor acte normative sau a altor dispozitii care ar conduce la diminuarea drepturilor care decurg din legislatia specifica învatamântului, în vigoare la data înregistrarii acestui contract precum si din prezentul  contract colectiv de munca.

(2)  Inspectoratul Scolar Judetean si  se obliga sa nu initieze nici un act normativ si/sau act administrativ cu caracter normativ  care priveste relatiile de munca si sistemul de învatamânt, fara consultarea sindicatelor semnatare ale prezentului contract colectiv de munca.

(3)  Eventualele completari ale prezentului Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel Judetean- Ramura Învatamânt vor face obiectul unor noi negocieri

Art.5 (1) Prezentul contract colectiv de munca produce efecte pentru toti salariatii din învatamânt, conform art.11 alin. (1) lit.c) din Legea nr.130/1996, republicata

(2) Partile convin ca salariatii care nu sunt membri ai unui sindicat semnatar al prezentului contract sa plateasca o contributie lunara, pentru desfasurarea negocierilor colective, de 0,5% din veniturile lunare brute.

(3) Contributia de 0,5% platita de nemembrii de sindicat va fi incasata pe o rubrica separata din statul de plata, si va fi virata in contul sindicatului existent in unitatea respectiva;

- in situatia in care intr- o unitate exista mai multe sindicate, suma incasata va fi virata sindicatelor respective proportional cu numarul membrilor fiecarui sindicat existenti la nivelul unitatii respective,carora li se opreste cotizatia pe statul de plata.

- in unitatile unde nu exista sindicate, sumele incasate vor fi virate in subcontul constituit la Inspectoratul Scolar Judetean, conform art. 106, alin. 4.

(4) În cazul în care la nivelul unitatilor si  institutiilor de învatamânt  nu exista sindicate, se aplica prezentul contract colectiv încheiat la nivel judetean- ramura învatamânt. În aceste situatii, Inspectoratul Scolar Judetean va comunica unitatilor respective, în termen de 5 zile de la adoptare, obligatia si modalitatea de retinere a contributiei prevazute de art.5 alin. (3) din prezentul contract colectiv de munca.

Art.6 (1) Drepturile salariatilor prevazute în prezentul contract colectiv nu pot sa reprezinte cauza reducerii altor drepturi colective sau individuale care sunt recunoscute de legislatie si Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National.

           (2)  În situatiile în care, în privinta drepturilor ce decurg din prezentul contract colectiv de munca, intervin reglementari legale mai favorabile salariatilor, acestea vor face parte, de drept, din contract.

            (3) Interpretarea clauzelor contractului se face prin consens. Daca nu se realizeaza consensul, clauza se interpreteaza potrivit regulilor dreptului comun. Daca si dupa aceasta exista divergente, interpretarea clauzelor se va face în sensul favorabil salariatilor, în limitele legii.

            Art.7 (1) Drepturile si obligatiile personalului didactic sunt reglementate prin Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare.

            (2) Orice propunere de modificare a legislatiei în vigoare privind drepturile si obligatiile personalului din învatamânt nu poate fi facuta fara consultarea sindicatelor  semnatare ale prezentului contract colectiv de munca.

            Art.8. Partile convin sa sarbatoreasca pe 5 octombrie, Ziua Mondiala a Educatiei, precum si de ziua patronului spiritual al localitatii, organizând împreuna, în timpul programului de lucru, numai manifestari specifice, dedicate acestora.

 

Ultimele evenimente

  • 28.02.2012 - S-a publicat graficul derularii etapei transfer prin restrangere de activitate pentru anul scolar 2012-2013 Detalii ...

  • 28.02.2012 - In perioada 5 martie 2012 - 16 martie 2012 se deruleaza prima etapa de inscriere la clasa pregatitoare si clasa I Detalii ...

  • 28.02.2012 - Scolile cuprinse in programul Internet in scoala ta, care nu depun documentele financiare solicitate pana la 29 martie 2012, vor pierde calitatea de scoala beneficiara a acestui program Detalii ...


Pozitionare  : Home

Numar de vizitatori unici pe acest site