Situl Inspectoratului Scolar al Judetului Galati

Contractul colectiv de munca - Capitolul 5 E-mail

CAPITOLUL V

CONDITIILE DE MUNCA SI PROTECTIE SOCIALA

Art.39 (1) Partile se obliga sa depuna toate eforturile pentru aplicarea riguroasa a sistemului institutionalizat prin legislatia în vigoare, în vederea ameliorarii permanente a conditiilor de munca. În termen de 60 de zile de la data înregistrarii prezentului contract, partile vor încheia un protocol în acest sens.

(2) Partile sunt de acord ca nici o masura de protectie a muncii nu este eficienta daca nu este cunoscuta, însusita si aplicata în mod constient de catre salariati.

(3) Angajatorul va asigura, pe cheltuiala sa, cadrul organizatoric pentru instruirea, testarea si perfectionarea profesionala a salariatilor cu privire la normele de protectie a muncii.

(4) În cazul în care în procesul muncii intervin schimbari care impun aplicarea unor noi norme de protectie a muncii, salariatii vor fi instruiti în conformitate cu noile norme.

Art. 40 (1) Locurile de munca se clasifica în locuri de munca cu conditii normale, deosebite si speciale, conform Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Locurile de munca cu conditii deosebite sunt stabilite în conformitate cu prevederile  Hotarârii Guvernului nr.261/2001.

Art.41 (1)  Angajatorul împreuna cu sindicatele semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel teritorial vor nominaliza locurile de munca, în vederea încadrarii acestora în locuri de munca cu conditii deosebite si speciale.

(2) Angajatorul împreuna cu sindicatele semnatare ale contractului colectiv de munca de la nivelul inspectoratului scolar/unitatilor si institutiilor de învatamânt prevazute în anexa 5 vor efectua evaluarea locurilor de munca nominalizate la alin.(1).

(3) Angajatorul are obligatia de a depune la  casa teritoriala de pensii, la definitivarea contractului colectiv, avizul inspectoratului teritorial de munca prin care se dovedeste încadrarea locurilor de munca în conditii deosebite si lista cuprinzând categoriile  profesionale care lucreaza în aceste locuri de munca. Costul activitatii legate de obtinerea avizului inspectoratului teritorial de munca se suporta de catre angajator.

(4) Nominalizarea salariatilor care îsi desfasoara activitatea în locuri de munca în conditii deosebite se face de catre angajator împreuna cu sindicatele semnatare ale contractului colectiv de munca teritorial.

(5) Angajatorii sunt obligati sa supuna controlului medical periodic persoanele care îsi desfasoara activitatea în conditii deosebite, asigurând fondurile necesare pentru efectuarea acestuia.

(6) Încadrarea persoanelor în locuri de munca în conditii speciale se va realiza în conditiile îndeplinirii tuturor criteriilor mentionate la art.2 alin.(1) din Hotarârea de Guvern nr.1025/2003 [1] .

Art.42. Pentru prestarea activitatii în locuri de munca cu conditii grele, periculoase, nocive, penibile sau altele asemenea salariatii primesc sporuri la salariul de baza, durata redusa a timpului de lucru, alimentatie specifica, concedii suplimentare, reducerea vârstei de pensionare, echipamente si materiale de protectie gratuite.

Art.43 (1) Angajatorul va asigura, pe cheltuiala sa, echipamente de protectie, instruirea si testarea salariatilor cu privire la normele de protectie a muncii. În acest scop, conducerile unitatilor si institutiilor de învatamânt prevazute în anexa 5 vor prevedea în proiectele de buget sumele necesare pentru achizitionarea echipamentelor de protectie si vor solicita consiliilor locale în a caror raza teritoriala îsi au sediul alocarea la timp a fondurilor necesare

(2) La cererea organizatiilor sindicale, angajatorul va face dovada solicitarii sumelor necesare pentru achizitionarea echipamentului, în cadrul comisiei paritare.

(3) În toate cazurile în care, în afara echipamentului prevazut de lege, angajatorul cere o anumita vestimentatie speciala ca echipament de lucru, contravaloarea acestuia se suporta de catre acesta.

(4) Încalcarea dispozitiilor legale privitoare la protectia muncii atrage raspunderea disciplinara, administrativa, patrimoniala, civila sau penala, dupa caz, potrivit legii. Nerespectarea obligatiilor ce revin angajatorilor privind protectia muncii constituie contraventie sau infractiune, dupa caz, conform legii si normelor în vigoare.

Art.44 (1) La nivelul fiecarui angajator se va constitui un comitet de securitate si sanatate în munca, cu scopul de a asigura implicarea salariatilor în elaborarea si aplicarea deciziilor în domeniul protectiei muncii. Constituirea si functionarea acestui comitet se va hotari in consiliul de administratie al unitatii/institutiei de invatamant, în conformitate cu reglementarile Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si se va concretiza prin decizie a conducatorului unitatii. Activitatea va fi punctata corespunzator in fisele de evaluare.Timpul aferent acestor activitati, inclusiv orele de instructaj, se include in timpul de munca.

(2) Instruirea angajatilor în domeniul securitatii si sanatatii muncii se realizeaza de angajator periodic, prin modalitati specifice, stabilite de comun acord de catre acesta cu comitetul de securitate si sanatate în munca si reprezentantii sindicatelor sau ai salariatilor, acolo unde nu exista sindicate reprezentative.

(3)  Instruirea este obligatorie pentru noii angajati, pentru cei care îsi schimba locul sau felul muncii, pentru cei care îsi reiau activitatea dupa o întrerupere mai mare de 6 luni, precum si în situatia în care intervin modificari ale legislatiei în domeniu.

(4) Organizarea activitatii de asigurare a securitatii si sanatatii în munca este cuprinsa în regulamentele interne si se vor aduce la cunostinta salariatilor prin comunicare si instruire directa de catre angajator, precum si prin afisare la sediul unitatii.

(5) Angajatorul are obligatia sa asigure toti salariatii pentru risc de accidente de munca si boli profesionale.

Art.45 (1) În vederea mentinerii si îmbunatatirii conditiilor de desfasurare a activitatii la locurile de munca, partile semnatare ale prezentului contract convin asupra urmatoarelor standarde minime:

- amenajarea ergonomica a locului de munca;

- asigurarea conditiilor de mediu – iluminat, microclimat în limitele indicilor de confort termic prevazuti de lege, aerisire, igienizare periodica, reparatii – în spatiile în care se desfasoara procesul instructiv-educativ, birouri, etc;

- dotarea treptata a spatiilor de învatamânt cu mijloace moderne de predare: calculator, retroproiector, instalatie audio-video, table  si mijloace de scris nepoluante, etc. ;

- asigurarea materialelor necesare personalului didactic, în vederea desfasurarii în bune conditii a procesului instructiv – educativ, inclusiv accesul la consultarea manualelor scolare pentru clasele I-XII/XIII, contractate de MECT si agreate de unitatile de învatamânt, prin intermediul bibliotecilor scolare, care vor fi dotate cu 2-10 exemplare pentru fiecare disciplina;

- amenajarea anexelor sociale ale locurilor de munca: sali de studiu, cancelarii, cantine, vestiare, grupuri sanitare, sali de repaus, etc.;

- diminuarea treptata, pâna la eliminare, a emisiilor poluante.

(2) Partile convin asupra urmatoarelor masuri in caz de temperaturi extreme:

- daca intr- o unitate scolara temperatura se mentine mai mult de 48 de ore sub 12 grade C cursurile se vor suspenda; pe perioada  suspendarii personalul va fi platit integral si va fi obligat la recuperarea materiei ulterior, in timpul programului normal de lucru.

- in perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure cate 2- 4 litri de apa minerala/persoana, pentru mentinerea starii de sanatate, conform O.G. nr. 99/2000, art. 4 lit. b.

(3) În luna septembrie a fiecarui an inspectoratele scolare, sunt obligate sa  prezinte, în cadrul comisiei paritare, în conformitate cu prevederile Legii învatamântului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportul privind starea învatamântului din unitatile si institutiile de învatamânt prevazute în anexa nr.5.

Art.46 (1) Angajatorul va organiza la încadrarea în munca si ori de câte ori este nevoie, examinarea medicala a salariatilor, în scopul de a constata daca acestia sunt apti pentru prestarea activitatii pentru care au fost încadrati. Examinarea medicala este gratuita pentru salariati, angajatorul asigurând prin buget fondurile necesare pentru efectuarea examenului medical.

(2) Pentru salariatii din unitatile si institutiile finantate prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, angajatorul va asigura fondurile necesare pentru efectuarea examinarilor medicale obligatorii.

(3) Examinarea medicala are ca scop si prevenirea îmbolnavirilor profesionale, concluziile examinarii conducând la adoptarea masurilor necesare pentru îmbunatatirea conditiilor de munca.

(4) Personalul din învatamânt beneficiaza în mod gratuit de asistenta medicala în cabinetele medicale si psihologice scolare precum  si în policlinici si unitati spitalicesti stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Sanatatii. Analizele medicale se vor realiza gratuit în baza trimiterii medicului de familie. Personalul din învatamânt beneficiaza de completarea gratuita a dosarelor de sanatate de catre medicul de medicina muncii, sumele necesare în acest sens fiind asigurate potrivit legii.

Art. 47. Angajatorii au obligatia sa asigure accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii.

Art. 48.  Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului se obliga sa faca demersurile legale necesare pentru acordarea tichetelor de masa si salariatilor din învatamântul preuniversitar, din venituri proprii, conform legii.

Art. 49. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului se obliga ca, împreuna cu Ministerul Sanatatii, sa stabileasca incompatibilitatile de ordin medical cu functia didactica si sa elaboreze nomenclatorul bolilor profesionale pentru personalul din învatamânt, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului contract colectiv de munca.

Art.50 (1) Angajatorul nu va refuza încadrarea sau mentinerea în functie a persoanelor  cu handicap fizic sau neuromotor, în cazul în care acestea sunt apte pentru îndeplinirea obligatiilor de serviciu.

(2) Angajatorul va asigura, cu acordul sindicatelor, trecerea salariatilor care au recomandare medicala, în alte locuri de munca, cu prioritate pe posturi vacante din institutiile si unitatile de învatamânt prevazute în anexa 5 si, dupa caz, recalificarea profesionala a acestora.

(3) Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca generata de boli profesionale sau accidente de munca este suportata potrivit Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 51. Inspectoratele scolare, unitatile si institutiile de învatamânt mentionate în anexa 5 la prezentul contract colectiv de munca sunt obligate sa prevada în proiectele de buget sumele necesare  pentru acordarea celor 6 calatorii/an dus-întors pe mijloacele de transport feroviare, pe linii interne, cu reducere de 50%. Modalitatile de decontare se vor stabili prin contractele colective încheiate la nivelul institutiilor si unitatilor mentionate mai sus.

Art.52 (1) Personalului din învatamânt care îsi desfasoara activitatea în alta localitate decât localitatea de domiciliu i se deconteaza, de catre consiliul local în a carui raza teritoriala îsi are sediul unitatea de învatamânt, cheltuielile de naveta la si de la locul de munca.

(2) În cazul în care nu exista mijloace de transport în comun pentru localitatile prevazute la alin.(1), Inspectoratul Scolar Judetean se obliga sa asigure transportul salariatilor cu microbuzele care realizeaza transportul elevilor, pe rutele de transport al elevilor si în limitele locurilor disponibile.

(3) În cazul în care transportul nu se poate asigura nici cu ajutorul microbuzelor scolare, inspectoratul scolar / unitatile de învatamânt vor propune spre analiza consiliului judetean / local discutarea posibilitatii decontarii transportului salariatilor din învatamânt la si de la locul de munca inclusiv cu autoturismul.

Art.53 (1) Personalul din învatamânt beneficiaza de o compensatie de la bugetul asigurarilor sociale de 50% din valoarea transportului, a cazarii, a mesei si a tratamentului, în bazele de odihna si tratament ale învatamântului si sindicatelor, precum si în alte spatii contractate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. În acest sens, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului va sprijini demersurile federatiilor sindicale reprezentative, în vederea obtinerii unui numar cât mai mare de bilete de odihna si tratament pentru salariatii din învatamânt în perioada vacantelor scolare.

(2) Personalul didactic care însoteste prescolari, elevi sau studenti în tabere si/sau excursii beneficiaza de gratuitate privind transportul, cazarea si masa. De aceleasi drepturi beneficiaza si copiii acestora în vârsta de pâna la 14 ani.

(3) Copiii întregului personal din învatamânt sunt scutiti de plata taxelor  de înscriere la concursurile de admitere, de plata taxelor percepute pentru eliberarea unor acte si documente scolare, precum si de plata sumelor ce sunt solicitate în vederea constituirii unor fonduri ale clasei / scolii. Salariatii care au copii în învatamântul liceal beneficiaza de decontarea manualelor pentru acestia, pe baza documentelor doveditoare,  în limita a 10% din veniturile extrabugetare realizate de unitatea unde lucreaza.

(4) Copiii personalului din învatamânt (parinte, întretinator legal), admisi pe locurile finantate de la bugetul de stat, au prioritate si beneficiaza de gratuitate în internate si camine studentesti. În acest scop,  Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului aloca pentru studenti sumele necesare, iar institutiile de învatamânt superior asigura cazarea gratuita în camine studentesti. De asemenea, unitatile de învatamânt preuniversitar asigura cazarea în internate si vor face demersurile necesare catre consiliile locale pentru alocarea sumelor.

(5) În vederea alocarii sumelor prevazute la alin.(4), unitatile de învatamânt au obligatia ca, în cel mult 30 de zile de la începerea anului scolar, sa transmita inspectoratelor scolare/ Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului tabelele cu numarul elevilor care urmeaza cursurile unitatii de învatamânt  si care beneficiaza de gratuitate la cazare.

 

Ultimele evenimente

  • 28.02.2012 - S-a publicat graficul derularii etapei transfer prin restrangere de activitate pentru anul scolar 2012-2013 Detalii ...

  • 28.02.2012 - In perioada 5 martie 2012 - 16 martie 2012 se deruleaza prima etapa de inscriere la clasa pregatitoare si clasa I Detalii ...

  • 28.02.2012 - Scolile cuprinse in programul Internet in scoala ta, care nu depun documentele financiare solicitate pana la 29 martie 2012, vor pierde calitatea de scoala beneficiara a acestui program Detalii ...


Pozitionare  : Home

Numar de vizitatori unici pe acest site