Situl Inspectoratului Scolar al Judetului Galati

Contractul colectiv de munca - Capitolul 6

CAPITOLUL VI

CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA

 Art. 54.  În vederea stabilirii drepturilor si obligatiilor salariatilor, angajarea se face prin încheierea contractului individual de munca.

Art. 55. Încheierea contractului individual de munca se face pe baza conditiilor stabilite de lege, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetateanului si numai pe criteriul aptitudinilor si competentei profesionale.

Art. 56 (1) Contractul individual de munca va cuprinde cel putin clauzele prevazute în anexa 1 a prezentului contract.

(2) Contractul individual de munca se încheie în scris, în doua exemplare, câte unul pentru fiecare parte (angajator si salariat), în maxim 60 de zile de la data angajarii.

(3)  Fisa postului pentru fiecare salariat este anexa la contractul individual de munca al acestuia.

Art.57 (1) În învatamântul preuniversitar de stat, pentru personalul didactic de predare si instruire practica, contractele individuale de munca se încheie între inspectoratul scolar, reprezentat de directorul unitatii de învatamânt si salariat. Pentru personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic, contractul individual de munca se încheie între unitatea de învatamânt cu personalitate juridica, reprezentata de director, si salariat.

(2) În vederea încheierii contractelor individuale de munca ale personalului didactic de predare si instruire practica, directorul unitatii de învatamânt va semna contractul individual de munca în baza unei decizii de delegare de competente emisa de inspectorul scolar general, iar stampila/sigiliul aplicat(a) va fi al angajatorului (inspectoratului scolar).

(3) Contractele individuale de munca se încheie prin grija si pe cheltuiala angajatorului.

(4) La solicitarea scrisa a salariatului, organizatia sindicala din care face parte acesta poate acorda asistenta la încheierea/modificarea contractului individual de munca.

Art. 58 (1) Contractul individual de munca se încheie, de regula, pe perioada nedeterminata.

(2) În situatiile si conditiile prevazute de lege, contractul individual de munca se poate încheia si pe perioada determinata.

(3) Personalul din învatamânt poate încheia contract de munca cu timp partial, în conditiile legii si ale prezentului contract colectiv de munca.

Art.59 (1) Angajatorul se obliga sa aduca la cunostinta salariatilor, în termenul legal, posturile disponibile, precum si conditiile de ocupare a acestora.

(2) Anterior încheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia, sub sanctiunea prevazuta de art.19 din Codul muncii, de a informa persoana care solicita angajarea ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le înscrie în contract sau sa le modifice.

(3) Angajatorul va negocia cu salariatul obligatiile din fisa postului, in limitele prevazute de legislatia in vigoare, anterior incheierii contractului individual de munca si ori de cate ori se impune modificarea acestuia.

(4) Informarea prevazuta la alin.(2) va cuprinde, dupa caz, elementele prevazute la art.17 alin.(2) din Codul muncii.

Art. 60 (1) Miscarea personalului didactic si didactic auxiliar se realizeaza în conformitate cu prevederile Legii nr.128/1997, modificata si completata, si ale Metodologiei aprobate prin ordinul ministrului educatiei, cercetarii si tineretului.

(2) Inspectoratul Scolar Judetean se obliga ca, pâna la data de 15 decembrie a fiecarui an calendaristic, sa aduca la cunostinta celor interesati metodologia privind miscarea personalului didactic si a calendarului desfasurarii acesteia, tematica si conditiile de participare la concurs.

Art. 61. (1) În cazul în care angajarea se face prin concurs organizat la nivelul unitatii/ institutiei de învatamânt, salariatii si rudele salariatilor din învatamânt (parinte, sot, sotie, fiu, fiica, ginere, nora) vor beneficia de 2 puncte suplimentare fata de nota obtinuta la concurs.

(2) Din comisia de organizare a concursului va face parte obligatoriu liderul sindical judetean, teritorial sau o persoana desemnata de acesta. Neîndeplinirea acestei conditii va duce la anularea concursului.

Art. 62 (1) Pentru verificarea aptitudinilor profesionale ale salariatilor din sistemul national de învatamânt, la încheierea contractului individual de munca/contractului de management, se stabileste o perioada de proba, dupa cum urmeaza:

- 30 de zile calendaristice pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic;

- 90 de zile calendaristice pentru personalul de conducere, îndrumare si control;

- 3 luni pentru absolventii institutiilor si unitatilor de învatamânt, la debutul lor în profesie, cu exceptia salariatilor care ocupa functii didactice.

(2) Pe durata perioadei de proba salariatii beneficiaza de toate drepturile si au toate obligatiile prevazute de legislatia muncii, prezentul contract colectiv de munca, regulamentul intern si contractul individual de munca.

(3) Perioada de proba constituie vechime în munca/vechime efectiva în învatamânt.

Art. 63. Desfasurarea activitatii didactice în regim de cumul/plata cu ora se face potrivit dispozitiilor Legii nr. 128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de locul unde persoana respectiva are functia de baza. Încadrarea personalului didactic prin cumul sau în regim de plata cu ora se face în baza deciziei inspectorului scolar  general/directorului unitatii/institutiei de învatamânt prevazuta în anexa 5, remunerarea activitatii astfel desfasurate facându-se potrivit prevederilor art.34 alin.(3) din prezentul contract colectiv de munca.

Art. 64. Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat sunt stabilite în cadrul prezentului contract colectiv de munca, în cadrul contractelor colective de munca încheiate la nivelul inspectoratelor scolare si al unitatilor si institutiilor de învatamânt prevazute în anexa 5 si în cadrul contractelor individuale de munca.

Art. 65. Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute de lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art.66 (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

(2)  Refuzul salariatului de a accepta o modificare referitoare la felul muncii, locul sau de munca sau la drepturile salariale nu da dreptul angajatorului sa procedeze la desfacerea unilaterala a contractului individual de munca pentru acest motiv.

(3)  În mod exceptional, modificarea unilaterala a contractului este posibila numai în cazurile si în conditiile prevazute de lege.

(4) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:

a) durata contractului;

b) locul muncii;

c) felul muncii;

d) conditiile de munca;

e) salariul;

f) timpul de munca si timpul de odihna.

(5) Orice modificare a unuia din elementele prevazute la alin.(4) sau la art.17 alin.(2) din Codul muncii, în timpul executarii contractului individual de munca, impune încheierea unui act aditional la contract.

(6)  În cazul în care contractul individual de munca este modificat prin acordul partilor, actul aditional se încheie în termen de 15 zile de la data realizarii acordului de vointa al partilor.

(7) Daca contractul individual de munca este modificat unilateral de catre angajator, actul aditional se încheie în termen de 15 zile de la data aducerii la cunostinta, în scris, salariatului.

(8) Actul aditional nu se încheie în situatia în care modificarea contractului individual de munca rezulta din lege (ex. acordarea indexarilor, majorarilor salariale, etc.).

Art. 67 (1) Delegarea si detasarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare si control se face în conformitate cu prevederile Legii nr. 128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Delegarea si detasarea personalului didactic auxiliar si nedidactic se face în conditiile si cu acordarea drepturilor prevazute de Codul muncii.

Art. 68 (1) Contractul individual de munca se poate suspenda în cazurile expres prevazute de legislatia muncii de drept comun, de legislatia speciala, precum si pe perioada exercitarii unei functii eligibile.

(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe si alte drepturi si obligatii ale partilor stabilite conform prezentului contract colectiv de munca, contractelor colective încheiate la nivelul inspectoratelor scolare/ unitatilor si institutiilor de învatamânt prevazute în anexa 5, contractelor individuale de munca.

(4) În cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii, acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

Art. 69. Personalului didactic titular  care beneficiaza  de pensie de invaliditate, i se va rezerva catedra / postul didactic pe durata invaliditatii. Contractul sau de munca este suspendat pâna la data la care medicul expert al asigurarilor sociale emite decizia prin care constata redobândirea capacitatii de munca si, deci, încetarea calitatii de pensionar. Rezervarea catedrei/postului didactic înceteaza si de la data emiterii, de catre medicul expert al asigurarilor sociale, a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacitatii de munca.

Art.70 (1) Pe durata întreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie platita din fondul de salarii  de 100% din salariul de baza al locului de munca ocupat/functiei îndeplinite, la care se adauga toate sporurile, indemnizatiile si adaosurile de care salariatul ar fi beneficiat daca s-ar fi aflat în activitate.

            (2) Pe durata întreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea sa dispuna reînceperea activitatii.

Art. 71 (1) Contractul individual de munca  poate înceta:

¨ de drept;

¨ ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;

¨ ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, potrivit legii.

            (2) Contractul individual de munca înceteaza de drept  în situatiile prevazute de art. 56 din Codul muncii.

            Art. 72 (1) Este interzisa concedierea salariatilor:

            a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, vârsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;

b)  pentru exercitarea, în conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.

(2) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a)   pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical;

b)   pe durata concediului pentru carantina;

c) pe durata în care salariata este însarcinata;

d)   pe durata concediului de maternitate;

e) pe durata concediului pentru cresterea si îngrijirea copilului în vârsta de pâna la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pâna la împlinirea vârstei de 18 ani;

g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;

h) pe durata exercitarii unei functii eligibile într-un organism sindical, cu exceptia situatiei în care concedierea este dispuna pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate savârsite de catre acel salariat;

i) pe durata efectuarii concediului de odihna ;

j) pe durata rezervarii catedrei/postului didactic.

Art. 73 (1) Contractul individual de munca nu poate fi desfacut din initiativa angajatorului în cazurile în care, prin lege sau prin contractul colectiv de munca, au fost prevazute asemenea interdictii.

(2) Desfacerea contractului individual de munca din motive neimputabile salariatilor  este determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, ca urmare a dificultatilor  economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii. Desfiintarea trebuie sa fie efectiva, cu o cauza reala si serioasa.

(3) Desfasurarea activitatii sindicale, precum si apartenenta la un sindicat nu pot constitui motive pentru desfacerea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Art. 74 (1) În cazul concedierii unui membru de sindicat pentru motive care nu tin de persoana salariatului, angajatorul va notifica, în scris, intentia de concediere sindicatului din care face parte salariatul, înainte de emiterea deciziei.

(2) În cazul concedierii salariatului pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, constatata prin decizia organelor competente de expertiza medicala, salariatul beneficiaza de o compensatie, conform legii, în cazul în care nu i se poate oferi un alt loc de munca în conditiile art. 64 din Codul muncii.

(3) Salariatii  concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si de plati compensatorii, conform legii

            (4) În vederea acordarii personalului din învatamânt a platilor compensatorii prevazute la alin. (2), (3), Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului se obliga ca, pâna la sfârsitul trimestrului I al anului 2004, sa initieze si sa înainteze Guvernului un proiect de lege în acest sens, dupa consultarea federatiilor sindicale reprezentative din învatamânt.

Art. 75 (1) În toate situatiile în care, anterior concedierii, angajatorul este obligat sa acorde un termen de preaviz, durata acestuia va fi de 20 de zile lucratoare. Termenul de preaviz începe sa curga de la data comunicarii salariatului a cauzei care determina concedierea.

(2) În perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze jumatate din timpul efectiv al programului de lucru zilnic pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi care i se cuvin.

Art. 76 (1) În cazul concedierilor colective angajatorul este obligat sa îsi îndeplineasca obligatiile care îi revin potrivit art. 69 si art.70 din Codul muncii.

(2) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta în ordine:

a) contractele de munca ale salariatilor care solicita plecarea din unitate;

b) contractele de munca ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;

c) contractele de munca ale celor care îndeplinesc conditiile legale de pensionare;

(3) În cazul în care la nivelul unitatii exista mai multe posturi de aceeasi natura si unul sau mai multe dintre acestea vor fi desfiintate, se va proceda la o evaluare obiectiva a performantelor profesionale a persoanelor ce le ocupa.

(4) Daca rezultatul evaluarii nu conduce la departajare, se aplica, în ordine,  urmatoarele criterii:

a) daca masura afecteaza doi soti care lucreaza în aceeasi unitate, se desface contractul de munca al salariatului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa poata fi concediat un salariat al carui post nu este vizat de desfiintare ;

b) masura sa afecteze mai întâi persoanele care nu au copii în întretinere;

c) masura sa afecteze numai în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au în întretinere copii, unicii întretinatori de familie, precum si salariatii care mai au cel mult trei ani pâna la pensionare.

(5) În cazul în care masura ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau perfectionare profesionala si a încheiat cu unitatea un act aditional la contractul individual de munca, prin care s-a obligat sa presteze activitate în favoarea angajatorului o anumita perioada de timp, angajatorul nu-i va pretinde acestuia despagubiri si nici nu-l va putea obliga la suportarea cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata pâna la împlinirea termenului prevazut în actul aditional.

(6) Hotarârea privind concedierile individuale sau colective se adopta de comisia paritara de la nivelul unitatii de învatamânt, respectiv inspectoratului scolar / al celorlalte unitati / institutii de învatamânt prevazute în anexa 5.

Art.77 (1) Unitatea sau institutia de învatamânt care îsi extinde sau îsi reia activitatea într-o perioada de 12 luni de la luarea masurii de concediere (individuala sau colectiva) pentru motive neimputabile salariatilor are obligatia de a încunostiinta în scris organizatiile sindicale despre aceasta si de a face publica masura prin publicare în presa centrala, locala si la sediul unitatii. Unitatea va reangaja, fara concurs sau perioada de proba, persoanele carora le-a încetat contractul de munca pentru motivele prevazute la art.76 alin.(2) si (3) din prezentul contract colectiv de munca, care îndeplinesc conditiile cerute de lege pentru ocuparea acestor posturi vacante si care s-au prezentat la sediul unitatii în termen de 15 zile de la data anuntului.

(2) Personalul didactic care a fost transferat în etapa de restrângere de activitate  va reveni pe postul/catedra avut(a) anterior, în situatia în care la data începerii anului scolar se constata ca postul/catedra a fost reînfiintat(a), angajatorul  având obligatia sa comunice în scris salariatului decizia luata.

Art.78 (1) Salariatii au dreptul de a demisiona, notificând în scris angajatorului încetarea contractului individual de munca de la data împlinirii termenului de preaviz de 10 zile calendaristice, pentru salariatii cu functii de executie si, respectiv 20 de zile calendaristice, pentru salariatii cu functii de conducere. Salariatul nu este obligat sa-si motiveze demisia.

(2)  În cazul în care angajatorul refuza înregistrarea demisiei, salariatul are dreptul de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca si prin contractul colectiv de munca.

 

Ultimele evenimente

  • 28.02.2012 - S-a publicat graficul derularii etapei transfer prin restrangere de activitate pentru anul scolar 2012-2013 Detalii ...

  • 28.02.2012 - In perioada 5 martie 2012 - 16 martie 2012 se deruleaza prima etapa de inscriere la clasa pregatitoare si clasa I Detalii ...

  • 28.02.2012 - Scolile cuprinse in programul Internet in scoala ta, care nu depun documentele financiare solicitate pana la 29 martie 2012, vor pierde calitatea de scoala beneficiara a acestui program Detalii ...


Pozitionare  : Home Programe FARA CATEGORIE Contractul colectiv de munca - Capitolul 6

Numar de vizitatori unici pe acest site