Situl Inspectoratului Scolar al Judetului Galati

Contractul colectiv de munca - Capitolul 7

CAPITOLUL VII

FORMAREA PROFESIONALA

Art. 79 (1) Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, inspectoratele scolare, unitatile si institutiile de învatamânt prevazute în anexa 5 la prezentul contract colectiv de munca se obliga sa asigure salariatilor accesul periodic la formarea profesionala.

(2) Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:

a) participarea la cursuri organizate de casele corpului didactic sau de furnizorii de servicii de formare profesionala din tara si din strainatate;

b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;

c) stagii de practica si de specializare în tara si în strainatate;

d) formare individualizata;

e) stagii de perfectionare organizate de organizatiile sindicale reprezentative;

f) alte forme de pregatire convenite între angajator si salariat.

(3) Perfectionarea personalului didactic se face potrivit prevederilor Legii nr.128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Formarea profesionala cuprinde si teme din domeniul relatiilor de munca convenite de angajator si organizatiile sindicale reprezentative.

Art. 80 (1) Inspectoratul scolar, unitatile si institutiile de învatamânt prevazute în anexa 5 la prezentul contract colectiv de munca se obliga sa elaboreze anual planuri de formare profesionala pentru toate categoriile de salariati, dupa consultarea organizatiilor sindicale reprezentative semnatare ale contractelor colective de munca încheiate la nivelul inspectoratelor scolare/unitatilor si institutiilor de învatamânt  prevazute în anexa 5.

(2) Planurile de formare profesionala fac parte integranta din contractele colective de munca încheiate la nivel teritorial.

(3) Planurile de formare profesionala vor fi aduse la cunostinta salariatilor în termen de 15 zile de la adoptarea lor, prin afisare la sediul inspectoratului scolar si al tuturor institutiilor si unitatilor de învatamânt subordonate.

Art. 81 (1) Finantarea activitatilor de perfectionare si conversie profesionala, inclusiv definitivatul, gradele didactice si doctoratul se suporta de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu exceptia cheltuielilor legate de sustinerea examenului de doctorat.

(2)  În vederea  stabilirii drepturilor salariale corespunzator gradului didactic obtinut la data începerii anului scolar, unitatile de învatamânt si institutiile de învatamânt superior sunt obligate sa elibereze adeverinte care sa ateste obtinerea gradului didactic, în termen de 30 de zile de la promovarea probelor.

(3)  Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin inspectoratele scolare si casele corpului didactic sau prin departamentele de specialitate, va desfasura programe de formare si conversie profesionala pentru personalul didactic, în vederea continuarii reformei si pentru preîntâmpinarea restrângerilor de activitate.

Art. 82 (1) Angajatorul va suporta toate cheltuielile ocazionate de participarea salariatilor la cursurile si stagiile de formare profesionala initiate de catre acesta.

(2) În vederea asigurarii sumelor necesare pentru formarea profesionala a personalului didactic auxiliar si nedidactic, inspectoratul scolar vor prevedea în bugetul propriu un capitol special destinat acestor cheltuieli.

(3) Finantarea formarii profesionale a salariatilor se va completa cu sume alocate de la bugetele locale si / sau din venituri proprii ale unitatilor si institutiilor de învatamânt, pentru formele de pregatire profesionala solicitate de salariati, pentru care angajatorul suporta o parte din cost.

Art. 83. Salariatii care participa la stagii sau cursuri de formare profesionala, care presupun scoaterea partiala sau totala din activitate, beneficiaza de drepturile salariale prevazute de art.194 din Codul muncii si le revin obligatiile prevazute de art. 195 din Codul muncii.

Art. 84  (1) Salariatii beneficiaza de concedii pentru formare profesionala, conform art. 149 –151 din Codul muncii.

(2)  În cazul în care, în cursul unui an calendaristic, pentru salariatii în vârsta de pâna la 25 de ani si, respectiv, în cursul a 2 ani calendaristici consecutivi, pentru salariatii în vârsta de peste 25 de ani, nu a fost asigurata participarea la o formare profesionala pe cheltuiala angajatorului, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, între 5 si 10 zile lucratoare. În aceasta  perioada  salariatul va beneficia de o indemnizatie de concediu  calculata ca si în cazul concediului de odihna.

(3)  Prevederile art. 152 alin 3 si art. 153 din Codul muncii  sunt aplicabile.

Art. 85. Angajatorii se obliga sa consulte organizatiile sindicale reprezentative în situatia încheierii contractelor de adaptare profesionala.

Art. 86. În cazul în care profesorii au doua specialitati principale sau o specialitate principala si una secundara, definitivarea în învatamânt si gradele didactice II si I pot fi obtinute la una dintre cele doua specialitati, fiind recunoscute pentru oricare dintre specialitatile înscrise pe diploma.

Art. 87. Reconversia profesionala a personalului din învatamânt se realizeaza prin institutiile de învatamânt superior, casele corpului didactic, furnizorii de formare profesionala, organizatiile sindicale reprezentati

 

Ultimele evenimente

  • 28.02.2012 - S-a publicat graficul derularii etapei transfer prin restrangere de activitate pentru anul scolar 2012-2013 Detalii ...

  • 28.02.2012 - In perioada 5 martie 2012 - 16 martie 2012 se deruleaza prima etapa de inscriere la clasa pregatitoare si clasa I Detalii ...

  • 28.02.2012 - Scolile cuprinse in programul Internet in scoala ta, care nu depun documentele financiare solicitate pana la 29 martie 2012, vor pierde calitatea de scoala beneficiara a acestui program Detalii ...


Pozitionare  : Home Programe FARA CATEGORIE Contractul colectiv de munca - Capitolul 7

Numar de vizitatori unici pe acest site